Nagyvilág

Újszülöttek pelenka nélkül? – 3 módszer a nagyvilágból

pelenka

A nagyon aprócska babák is lehetnek szobatiszták, ráadásul úgy, hogy sosem volt a fenekükön pelenka.

Eredeti közzététel: 2017. június 5.

De a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, leginkább talán az európai vagy észak-amerikai földrészen merülhet fel, ahol az eldobható pelenka az elterjedt. Annak egészen korai elhagyása errefelé nem szokás, a pelenka egy biztonságos védőháló, felpattintjuk a gyerekre és mindenki mehet a dolgára. Mivel minden rejtve marad, senki nem figyel arra, hányszor, vagy épp milyen gyakran ürít a kisbaba.

De elég csak abba belegondolni, hogy mit csinálnak vajon azok a népek, ahol nagyon meleg van és folyton magas a páratartalom. Elég valószerűtlen, hogy a kisbabákat és -gyerekeket pelenkában aszalnák, kockáztatva mindenféle fertőzést és kényelmetlenséget.

Miért is szoktatnák rá a gyerekeket arra, hogy koszos pelusban ücsörögjenek órákon át, mikor jobb tiszta és száraz fenékkel. A felnőtt ember sem teszi, ráadásul két-három éven belül meg kell győzni a kisgyerekeket arról, hogy jobb a régi rendszer ellenkezője, azaz ha bilire, vagy wc-re ülnek. A pelenkamentesség további előnye, hogy nem kell éveken át vagyonokat költeni pelenkára, nem szennyeződik a környezet az eldobható popsialávalóval, sem a textilpelenka mosásával. Nincs pelenkacsere-vita, vagy a macera a bilire szoktatással.

Miként működik a pelenka nélküli módszer?

Röviden összefoglalva a szülők megpróbálják kifigyelni, hogy milyen rendszerességgel és mikor (evés, alvás után stb.) végzi a dolgát a poronty. Az időzítés mellett fontos megtanulni a jeleket is, amikkel a baba kommunikálja, hogy pisilni vagy kakilni fog. Tulajdonképpen logikus, hogy ahogy az éhséget, vagy az álmosságot is ki tudjuk olvasni  a testbeszédből, a hasi folyamatoknak is vannak jeleik. Bár gyereke válogatja, de a nyugtalanság, forgolódás, mormogás/hangadás, tevékenység abbahagyása, homlokráncolás, felébredés stb. mind-mind árulkodó jel lehet. Egy idő után az intuíció is segít, hogy ráérezzen a gyermek gondozója, mikor kell résen lenni a bilivel vagy a kisgyereket guggoló pozícióban tartani. Aztán amikor sikerül az időzítés és a babával jókor a jó helyen lenni, a pisiléskor vagy a kakiláskor „sss” vagy „ssz” hangot ad ki a szülő. Később aztán a gyerek a testtartásból és a hangokból már tudni fogja, hogy alkalma van üríteni.

Antropológiai megfigyelések szerint valahogy így működhet ez a kelet-afrikai digo törzs tagjainál, akik már újszülött kortól tisztaságra szoktatják a gyerekeket. Mivel az anyukák és a babák sokáig állandó fizikai kontaktusban vannak, az anyukák egy idő után pontosan tudják és érzik, mikor kell ürítenie a babáknak. Ekkor eltolják testüktől a gyermeküket és susogó hangot adnak, míg az dolgát végzi. Ha megvolt a produkció, a baba szeretgetést, ennivalót, dicséretet kap. Ilyen módon szokja meg, hogy a susogó hangra ürítsen. Így ezek a gyerekek sokszor már fél éves korukra szobatiszták lesznek.

7_digo_baba.jpg

A modernebb világ szokásai felé közelít a kínai pelus nélküli megoldás. Sokszor már újszülötteknél próbálkoznak a szülők azzal, hogy kifigyelve a baba szokásait, őt a wc fölé tartsák, ha a szükség úgy kívánja. Nyilvános helyen sok gyerek kaidangku-t visel, azaz egy alul nyitott rugdalózó szerű nadrágot, ami lehetővé teszi, hogy bármikor, bárhol dolgukat végezzék.

7_split_pant_china3.jpg

Némely városokban ez nem mindig járja, mert esetenként kötelező az egy évnél fiatalabb babákra (játszótéren, játszóházban stb.) pelenkát adni. Egyre több szülő alkalmaz hibrid megoldást is: nappal gyakran cserélik a textilpelust és bilivel is próbálkoznak, éjszakára pedig eldobható pelenkát kap a kicsi.

Mi a helyzet nyugaton?

A nyugati világ természetesen szintén próbálkozik az elimináció kommunikációra (ez a neve az ürítés jelzésének) épülő pelenkamentességgel. Ez a kultúra nem annyira toleráns, ha nyilvános helyen (be)pisil vagy (be)kakil egy kisgyerek, vagy ha a produktum a ruhán vagy a padlón landol. De néha még egy peluscserét sem kockáztat meg az ember mások jelenlétében, mert viszolyogva viszonyulnak az emberek a gyerekek ürítéséhez, ürülékéhez is.

Így szigorúbbak a játékszabályok, és a pelenka nélküli gyakorlatozást a produktum biztonságos felfogását elősegítő eszközök kísérik. A szülők ezért textilpelenkával, matracvédővel, kistálkával stb. szerelkeznek fel, hogy a lehető legkevesebb kosszal megússzák ezt az időszakot.

7_potty_training_newborn.jpg

A kölcsönös ismerkedést úgy érdemes indítani, hogy az anyuka a hasára tesz egy textilpelenkát, és arra ráteszi a babáját, pelus nélkül. Kezdődhet a szeretgetés, a bújás, ami azért jó, mert jó :), és mert közvetlen testkontaktusban könnyebb kifigyelni, hogy milyen jeleket ad egy baba ürítés előtt. Aztán ha közben az anyuka azt érezné, hogy meleg lesz a textilpelenka „sss” hangot hallat. Akár kakil, akár pisil a kisbaba, állítólag nagyon hamar összekapcsolja fejben a hasi folyamatokat és a hallott hangot. Amint az ember kifigyeli a jeleket valamint a gyerek bioritmusát, el lehet kezdeni egy edényke fölé tartani a babát, ha épp ürítenie kell.  Fontos, hogy nem a korai biliztetésen van a hangsúly, hanem a babával való kommunikáción. Nyilvánvaló, hogy a sikerhez rengeteg türelemre, időre és kitartásra van szükség, mert egy „tisztaságmániás” kultúrában ez a nevelési vonal embert próbáló lehet.

Kultúráktól függ, hogy milyen szemlélettel állnak neki a szülők a gyermek szobatisztaságra nevelésének. De akár a modern világ környezettudatos öko-válaszaként tekintünk a pelenka nélküli nevelésre, akár egy rég bevált és működő módszerként, van egy közös vonás bennük. Mégpedig az, hogy a legkisebbek így nagyon sok figyelmet és törődést kaphatnak gondozóiktól. Ez pedig már önmagában egy jó dolog.

Források és képek: indiatogether.org, naturalchild.org, csmonitor.com, parentingscience.com, everydaylife.globalpost.com, mom.me, naturalbirthandbabycare.com, cbsnews.com

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik az oldal, kövess minket

Facebook-on és az Instagram-on is!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?