Nagyvilág

Fogzás a Föld körül

Bizonyos dolgokkal minden szülőnek meg kell küzdenie, vagy egyszerűen csak foglalkoznia kell, függetlenül attól, hogy a földgolyó melyik szélességi és hosszúsági fokán vállal gyereket. Ilyen a gyermek fürdetése, a szobatisztaságra nevelés vagy pedig amikor a gyermek elkezd fogzani.

A témának hatalmas (szak)irodalma van, rengeteg ötletet és tippet lehet olvasni az interneten. Egy valami nagyon hamar világossá válik: tulajdonképpen mindenki ugyanazon tünetekkel kínlódik: láz, nyugtalanság, kevés alvás, nyugtalan éjszakák, duzzadt íny, rágcsálás, étvágy csökkenés stb.

Lássuk hát, melyik országban hogyan próbálják átvészelni a szülők és a gyerekek ezt az időszakot!

Japán

Korábban fából faragott kokeshi babákat adtak a gyerekeknek, hogy azt rágcsálják. Manapság egyszerűbb formájúra alakítják a rágókát, de az továbbra is finom csiszolású, ráadásul méhviasszal teszik vízhatlanná. Egy természetes alternatívája a műanyagból vagy gumiból készült rágókának.

8_fogzas_japan.jpg

Németország

A hagyományos rágókák mellett állítólag sokszor kétszersültet, vagy érdesebb felületű kekszet adnak azoknak a babáknak, akiknél már lehet próbálkozni a szilárd étel bevezetésével.

Kína

A tradicionális kínai medicina állítólag akupunktúrát és akupresszúrát is alkalmaz fogzás esetén. Valószínűsíthető azért, hogy nem az első nyűgösködésre böködik össze a babákat, hanem ez inkább a nehezebb eseteknél alkalmazott megoldás. Az alábbi videó, bár egy japán technikát mutat be, jól szemlélteti, hogy hogyan is zajlik egy ilyen kezelés. A dokibá’ mindenesetre biztosra megy, hogy a gyermek az akupunktúra közben remekül szórakozzon: lufit ad annak kezébe. 🙂

Franciaország

A franciák nemzeti rágókája Sophie, a zsiráf. A több mint ötven éves játék nevét Barat Szent Magdolna Zsófiáról kapta, ugyanis 1961. május 25-én, a fiatalok oktatását patronáló védőszent ünnepnapján kezdték el gyártani. Franciaországban több darabot adnak el belőle egy évben mint amennyi baba születik. És persze mi mást rágcsálna még egy francia kisgyerek mint a száraz baguette végét.

8_fogzas_francia2.jpg

Anglia

Angliában a szülők állítólag a fagyasztott rágcsálnivalókra esküsznek, hogy azzal csillapítsák a fogíny duzzanatát. Tulajdonképpen bármit lefagyasztanak, gyümölcsöt, zöldséget, amit például egy hálós cumiba bújtatva szopogathatnak a gyerekek, vagy vizes törölközőt illetve zselé vagy víz tartalmú játékszert. De lehet olvasni jégkrém alakúra fagyasztott anyatejről is, ha a baba még nem ehet más élelmiszert.

8_fogzas_angol.jpg

Szomália, Dél-Afrika

Efféle hűtött luxussal nyilván nem lehet találkozni az afrikai kontinensen, ahol a források szerint állítólag csontot vagy, szárított húst alkalmaznak erre a célra, illetve szárított kenyeret, már ahol van.

Libanon

Források szerint itt gyakran élelmiszert csavarnak géz anyagba és a csomós részét rágicsálják a babák.

Észak-Amerika, delavar őslakosok

Mint sok természeti nép, az indiánok is hisznek abban, hogy a Föld minden élőlényének valami rendeltetése van és hogy növény, ember és állat egyaránt egy nagy egyensúly része. Nem csoda, ha a fogzást is a természetből nyert dolgokkal segítik. Például a nyers mezei zsurló gyökerét rágcsáltatják a babákkal, vagy a krókuszokból készített szerrel kenik be az ínyüket. De gyulladáscsökkentő céllal alkalmaznak cickafark gyökeréből készített szereket is.

Alaszka

A hagyományos, illetve nálunk is szokásos módszereken túl alaszkai források javasolják például a babák ínyének masszírozását. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy a felnőtt egy gézt csavar a megmosott ujjára és azzal dörzsöli pár percig az ínyt.

Annyi biztos, hogy találékonyságban, (gyógy)szerekben, eszközökben nincs hiány ezen a földgolyón. Mit gondolna egy idetévedt marslakó, micsoda probléma ez, hogy ennyire felfegyverkezünk a kényes napokra. Pedig aztán azok is nyomtalanul tovalibbennek csak egyszer. Csak pár szem alatti karika marad utánuk…

Forrás és képek: babble.com, lifeloveliz.com, szentszivtarsasag.hu, home-remedies-haven.com, wikipedia, trilingualmama.com, mybabyisteething.com, powellsowls.com, wcakobgyn.com

 Köszönjük a látogatást! Ha tetszik az oldal, kövess minket

Facebook-on és az Instagram-on is!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?