Amerika

Gyerekek a Fehér Házban

Fehér Ház

Vannak gyerekek, akik panelban nőnek fel, vannak, akik kertes házban és vannak, akik a washingtoni Fehér Házban tölthetnek pár évet.

Eredeti közzététel: 2017. január 16.

Az Egyesült Államok elnökváltása kapcsán ezúttal bekukkantunk az amerikai országházba. A Fehér Ház Történelmi Egyesületének segítségével megnézzük, miként élnek itt azok a gyerekek és családok, ahol apuka az ország botkormányát tartja a kezében. Mivel sok érdekességet találni erről, a témát több részletben tálaljuk majd.

Az elnök pozíciója különleges szerepbe hozza annak családtagjait is. Feleségéből First Lady lesz, a gyerekekből meg First Kids. Ők lesznek az ország „első” családja, azaz a First Family. A Fehér Ház sokféle funkcióval rendelkezik. Tulajdonképpen egy irodaház, de múzeum, ünnepségek helyszíne és a „first” család otthona is egyben.

51_wh_home.jpg

Minden elnöki család, amelyik beköltözik a Házba, kap valamennyi szabadságot, hogy a rendelkezésre álló szobákat saját igényei szerint alakítsa át. A Fehér Ház összességében egy hatalmas épület, de annak csak 10%-át használja az elnöki család. A szobák a második és a harmadik emeleten helyezkednek el és van ott is természetesen nappali, hálószoba, étkező. Van egy hatalmas téli kert, vagy például napozó terasz is. Korszakoktól függően az elnökök családjai 8-15 szobával rendelkeztek.

A Fehér Ház déli oldala a South Lawn, a „déli gyep”, ha szó szerint akarjuk fordítani. Itt sokféle szórakozási lehetőség adódik egy fiatalnak. Először is van többféle kert: Rózsa kert (Elnöki kert) és a Jacqueline Kennedy Kert, melyre a First Lady kertjeként is utalnak. Ha már kertekről van szó, Michelle Obama egy zöldséges kertet alakított ki a gyep délebbre eső részén, ahol sokszor fogadtak kiskorú látogatókat is egy-egy közös rendezvény alkalmával. Az itt megtermelt zöldségeket felhasználják a Ház konyháján, illetve segélyszervezeteknek adják. Obama idején még méhkaptárokat is telepítettek a kert közelébe.

51_vegetable-garden-2009-harvest.jpg

A már említett teniszpálya mellett van egy kosárlabdapálya is. Az uszoda eredetileg az épületben foglalt helyet, de később kivitték az épületből. A golfpálya valószínűleg kevésbé hozza lázba a gyerekeket, ez inkább a felnőttek játszótere.

Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is!

A futópálya már érdekesebb téma. Ezt Clinton elnök építtette, mert szenvedélyes futó volt, de edzései komoly fennakadásokat okozott a washingtoni közlekedésben, így épült meg a negyed mérföldes pálya a South Lawn területén.

Obamáék klasszikus játszóteret is kialakítottak gyerekeik számára, hintával, csúszdával, homokozóval. Mikor az Obama lányok kiköltöztek, a játszóteret elbontották és elajándékozták.

51_wh_playground.jpg

A Gyerekek kertje (Children’s Garden) az egyik kedvencem. Ezt a kis eldugott zugot 1968-ban ajándékozta Johnson elnök és felesége a Fehér Háznak. Mivel a kíváncsi szemek elől eléggé elzárt terület, ide vissza tudnak vonulni gyerekek és szabadon játszhatnak.

A padok és az aranyhalas medence mellett elnökök gyerekeinek és unokáinak kéz- és lábnyomai díszítik a térköveket. Itt áll egy almafa is, ami kiválóan alkalmas a mászásra, tavasszal pedig tulipánok és jácintok teszik színpompássá a mini parkot.

Hogy ne csak az épület zöld gyepéről essen szó, lássuk, mi minden történt még a rezidencián az itt felnövő fiatalokkal. Steve Ford, Gerald Ford volt elnök fia például egy barátjával felmászott a Fehér Ház tetejére és ott hallgatták Led Zeppelin Stairway to Heaven-jét. Pár évvel később Jenna Bush is felmászott arra a bizonyos tetőre, későbbi férjével ott csókolóztak először. Mindezt egy beszélgetés keretében mondták el, ahol más egykori elnökök gyerekeivel elevenítették fel kalandjaikat a Fehér Házban.

Steve Ford egy másik családi történetet is megosztott a hallgatókkal. Apja, Gerald Ford nem a „hagyományos” úton lett elnök. Nixon elnöksége annak lemondásával olyan hirtelen ért véget, és az új elnököt olyan gyorsan iktatták be, hogy a Nixon család dolgait még Ford beiktatása után is csomagolták. Így a Ford család pár napig még régi házukban maradt. A ceremónia után Ford felesége, Betty saját otthonukban elkészítette a család vacsoráját. Ekkor Betty elnök férjére nézett és azt mondta: „Gerry, itt valami nem stimmel. Az Egyesült Államok elnökévé avattak és én még mindig főzök”.

A nyilvánosságot mindig is érdekelte, hogy hogyan élnek az elnöki családok a Házban és szeretnek minél többet megtudni róla. Ennek ellenére Eleanor Roosevelt (Franklin D. Roosevelt felesége, 1933-1945) szerint az emberek nagy része sosem fogja megérteni, hogy milyen kötöttségekkel jár ez a fajta élet.

Ha egy elnök gyereke elhagyja az épületet, a titkosszolgálat emberei védik. Ha barátokat hívnak át, akkor egy darabig mindenki csak hüledezik, hiszen nem mindenki lakásában van színház, úszómedence, teniszpálya és szobaszerviz. Mivel az elnökcsemeték is csak gyerekből vannak, ki is élvezik a Ház adta lehetőségeket, elvégre csak pár évig lakhatnak ott.

A kötöttségekkel járó fehér házi gyerekeskedésről Susan Ford, Steve Ford testvére is írt visszaemlékezéseket. Ő már középiskolás volt, mikor apja elnök lett és véleménye szerint ha az ember a harmadik emeleten a saját szobájában lehet, akkor pontosan olyan magánéletet élhet mint bármely más gyerek, aki magára csukja a szobája ajtaját.

Források és képek: whitehousemuseum.org, en.wikipedia.org, whitehousehistory.org, dailymail.co.uk, freerepublic.com, abcnews.go.com

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on és az Instagram-on is!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?