Amerika

Kisfiú vagy kislány lesz? – Babaváró bulik amerikai módra

Ha a szülők babát várnak, és ezt a jó hírt megosztják másokkal is, akkor szinte az első kérdés az hogy „Kisfiút szeretnétek vagy kislányt?”. A válasz pedig legtöbb esetben az, hogy „Mindegy, csak egészséges legyen!”.

Ha megszületik aztán a kicsi, a szűk családi körön kívül a rokonok és a barátok több hétig, vagy akár hónapig nem is látogathatják meg az új családot, hogy ne zavarkolódjanak. Ekkor esetleg az apuka, vagy annak barátai szerveznek tejfakasztó bulit, és ebben talán ki is merül a baba születése körüli ünneplés, a legközelebbi az egy éves születésnap lesz. Ajándékok természetesen érkeznek azért folyamatosan a rokonoktól és a barátoktól, de azokat általában nem egy parti keretein belül adják át.

A világ más tájain, például az Egyesült Államokban viszont gyakran már a baba megszületése előtt partit szerveznek az ő tiszteletére, vagy épp a születés után jöhet össze a rokonság és a baráti kör egy közös teára, melynek keretében a megnézhetik a kicsit és egyben az ajándékozást is megejtik.

A baba megszületése előtti partik egyik izgalmas változata az, amikor a barátok és a rokonok egyben azt is megtudhatják, hogy milyen nemű lesz a baba. Ez az úgynevezett „gender reveal party”, ami arról szól, hogy felfedik mindenki számára, hogy kisfiú érkezik a családba, vagy kislány.

Ez annál is izgalmasabb tud lenni, mert az ilyen partik alkalmával sokszor még a szülők sem tudják hogy milyen nemű babát várnak és a nőgyógyász valamint egy partiszervező-szolgáltató segítségére vannak utalva, hogy ezt egy ünnepség keretén belül megtudják.

Az ilyen partik nagyon vidámak tudnak lenni, kék és rózsaszín koktélokkal, poharakkal, lufikkal, szalvétákkal, tányérokkal, nyakkendőkkel stb., és a végtelenségig lehet fokozni a játékos elemeket.

Például amikor a vendégek megérkeznek, meg lehet kérni őket, hogy egy cetlire írják föl, hogy szerintük fiú lesz a baba vagy lány és az dobják bele egy „kisfiú” vagy „kislány” feliratú vázába. Amikor aztán kiderül a baba neme, akkor a sikeresen tippelők között sorsolást lehet tartani és akinek a szelvényét kihúzzák, az egy kis ajándékkal térhet haza. Meg lehet kérni a vendégeket, hogy a parti mottója szerinti öltözetben jöjjenek és a legjobban öltözött vendég díjat kap. Vagy épp arra is, hogy a vendégek a tippjük szerinti színbe öltözve (természetesen a világoskék és a rózsaszín palettán maradva) érkezzenek a babaváró buliba. Így kiderül a parti során, hogy ki a legjobban öltözött, és ki nevet a végén igazán. Időkapszulát is lehet készíteni, amikor már tudják a vendégek a baba nemét. Ekkor kártyákra jókívánságokat, reményeket, jó tanácsokat írhatnak össze a baba számára, amiket aztán egy dobozban eltesznek a szülők és pl. a tizenhatodik születésnapján megkaphatja azt a gyerek.

A gender reveal party-k csúcspontja természetesen az, mikor kiderül, amit mindenki tudni akar: hogy akkor most kislány vagy kisfiú? Azok a legemlékezetesebb partik, amikor még maguk a szülők sem tudják, hogy milyen nemű babát várnak, és ők is legalább olyan izgatottak a meglepetés miatt mint a meghívott vendégek, ha nem izgatottabbak. 🙂

Az ilyen partit úgy szervezik meg, hogy megkérik a nőgyógyászt, hogy írja fel a baba nemét egy lapra, azt tegye bele egy borítékba és ragassza le. Ezzel aztán egy rokon vagy barát elballag pl. a helyi cukrászatba, ahol megkérik a cukrászt, hogy a baba nemének megfelelően készítse el a torta vagy pl. muffin töltelékét, a sütemény külsejét pedig vonja be semleges színű bevonattal pl. csokival vagy vaníliával. Amikor anyuka és apuka felvágják a tortát, vagy beleharapnak az első színes töltelékkel megtöltött muffinba, felmutatják a nagyközönségnek a sütit és kezdődhet az éljenzés.

Ha a szülők esetleg ikreket várnak, akkor a cukrászra nehezített feladat vár, hiszen esetleg kétféle töltelékkel kell az édességet megtölteni, vagy pl. két tortát kell sütni a két kisgyerek számára.

Léteznek további megoldások is a nagy leleplezésre. Például egy nagyobb lufit meg lehet tölteni rózsaszín vagy kék konfettivel, és amikor a szülőpáros kilyukasztja a lufit, akkor derül ki a baba neme. Színes, héliumos lufikkal is lehet játszani: bele kell tenni néhányat egy nagy dobozba, és ha a szülők kinyitják a dobozt, kirepülnek a leleplező lufik. Ajándékcsomag formájában is lehet tudatni a jó hírt az ünneplőkkel az „Add tovább a csomagot” nevű játéknak a keretén belül. Ennek az a lényege, hogy a baba nemét eláruló ajándékkal megtöltött, legkisebb csomagot további dobozokkal és papírokkal több rétegben becsomagolják. Ezt zenére körbeadják és akinél megáll a zene, az lebonthat egy réteget. Legvégül aztán az utolsó ember nyitja ki a legkisebb csomagot, ő lesz az, aki először megtudja a baba nemét és kihirdetheti az ünneplők között.

De a legeslegjobb, ha megnézi az ember ezt a videót. Garantált a 10 perc mosolygás és kiderül, hogy remekül el lehet rejteni a színezett füstrakétát egy motor kipufogójába,vagy egy golflabdába is.

Az ilyen partiknál a pontot az i-n az jelenti, hogy ha vendégek a buli végén ajándékkal térhetnek haza. Ez lehet egy kis adag színezett cukor vagy sütemény, cukor bevonatú popcorn természetesen világoskékre és rózsaszínűre színezve, személyre szóló csésze, világoskék vagy rózsaszín gyertya stb.

Lényegében bármi, amiről az ünneplő közönségnek eszébe jut, hogy ki fogja néhány hónap múlva tovább tarkítani a család életét.

Források és képek: pampers.com, parents.com, pixabay.com

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik az oldal, kövess minket

Facebook-on és az Instagram-on is!

Similar Posts