Gyereknevelés

7+1 ötlet házi “téli olimpiához” gyerekekkel

Az idei tél kicsit hidegebb és már havat is láttunk párszor, nem úgy mint tavaly. Ami biztos, a kicsik mozgásigénye mit sem változott, covid ide vagy oda, kellenek a kreatív játékok, a nagy csúszások-szaladások, hóban, jégben, vagy anélkül.

A pandémia ugyan kedvünket is szeghetné, de azért nem adjuk meg magunkat ennyire könnyen, azért is kiélvezzük ezt a telet! Is!

A gyerekeket bevonva megrendezhetjük a magunk otthoni “téli olimpiáját”, ami biztosan emlékezetes lesz az egész családnak, ráadásul nem is kell mindig hozzá hó és jég.

Szánkóverseny

Jó, ehhez éppen igen… Ha van hó, vagy ha épp havas vidéken lakunk, kézenfekvő, hogy rendezhetünk szánkóversenyt. Pár csúszással ki kell jelölni két pályát a szánkóverseny helyéül, a rajtvonal jelöléséhez használhatunk szalagot, vagy csak húzzunk egy csíkot a hóba a lábunkkal. A domb alján áll a bíró, aki elindítja a versenyt. A szánkósok vagy megtolják a szánkót, vagy csak elkezdenek siklani. Nyilván az győz, aki először ér célba. Ha fair játékot akarunk, akkor érdemes a két pályán váltva lecsúsztatni a versenyzőket. Ha pedig extra izgalmakat szeretnénk, építhetünk a pálya közepére egy bukkanót, amin a versenyzőknek át kell kelni.

82_sweden-104689_1280.jpg

Jéghoki

Mondhatnánk, hogy ide akkor meg kell egy jégpálya, korcsolya és ütők és korong, de ez valószínűleg csak keveseknek adódik a közvetlen környezetükben, meg ha lenne is, most úgysem mehet senki korizni. De miért is ne lehetne a szobában jégkorongozni?

Két kaput tudunk készíteni dobozokból, korongnak megteszi egy kisebb labda is. Az ütő lehet papírtörlő gurigája, fakanál vagy hosszabb vonalzó is. Ha bevezetjük azt a szabályt is, hogy a játékosok csak térden járva mehetnek a labda után és csak az ütőkkel érhetnek a labdába, lelassul a játék, kisebb lesz a rohangálás, ami az izgalmakon mit sem változtat. Az nyer, aki hamarabb lő 5 gólt, és az, akinek van tartalékban nadrágra vasalható textilmatricája.

Biatlon

Ez a sífutást és a lövészetet kombináló sportág egyszerűen átvariálható gyerekek számára akár van hó, akár nincs. Ráadásul jól le lehet őket fárasztani a friss levegőn. Legyen  az a szabály, hogy futni kell két kört a ház körül, majd ha az kész, hógolyóval el kell találni egy kijelölt tárgyat. Készítsünk ki 5-5 hógolyót/kislabdát/plüssállatot/építőkockát stb. a versenyzőknek, tegyünk ki mindegyiknek pl. egy konzervdobozt, húzzunk egy vonalat, hogy hol kell állni a célbadobónak és már kezdődhet is a verseny.

Műkorcsolya zokniban

Ehhez a játékhoz nem kell semmi más, mint fejenként egy pár bolyhos zokni, és egy csúszósabb padlófelület a lakás valamely pontján. Kezdődhet a zene és a gyerekek egyesével bemutathatják kűrjeiket. Ha az egyéni számok lementek, lehet próbálkozni páros számmal, vagy az egész csapat egyszerre csúszkálhat.

Gyorskorcsolya

Ez a játék inkább teremben vagy egy nagyobb szobában játszható. Jelöljünk ki egy pályát, állítsunk fel két csapatot. A csapattagok kapnak egy pár hosszúkás, papír zsebkendős dobozt, amelynek a tetején van a nyílása. Miután beleléptek a dobozba, indulhat a verseny, a leggyorsabb doboz-korcsolyás kapja az aranyérmet. Alternatív megoldás a csúszós zokni. A nyári gördeszka felszerelésből a könyök- és térdvédők, valamint a sisak is előkerülhet.

Síelés

Hóban, vagy hó nélkül egyaránt eljátszható ez a sportág. Tegyünk ki palackokat egymás után sorba, kisebb-nagyobb távolságra egymástól. A gyerekek eljátszhatják, hogy síelők és egymás után, futva végigszlalomozhatnak az üvegek között. A leggyorsabb nyer.

Curling

Ha van hó vagy jég, ki lehet próbálni a curling háztáji változatát. Szedjük elő a frizbiket, a műanyag tányérokat, minden lapos dolgot, amit csúsztatni lehet a havon. Húzzuk meg a rajtvonalat, majd kicsivel messzebb rajzoljunk egy négyzetet a földre. A versenyzőknek úgy kell a frizbiket belecsúsztatni a négyzetbe, hogy ne lépjenek át a rajtvonalon. Ha nincs hó, vagy ha nincs kedvünk kimenni, ezt a játékot bent is lehet játszani, akár pl. papírtányérokkal.

Találós kérdések

Ha elfáradtunk a versenyszámokban, akkor egy meleg tea vagy kakaó mellett sport témájú találós kérdésekkel is szórakoztathatjuk a gyerekeket. Ki mit tud az egyes sportágakról, mi a különbség az egyes sportágak között (pl. a bobszánkó és a ródli)? Lehet tartani sportról szóló barchobbát is.

Ha van hó, ha nincs, az biztos, hogy (főleg a bezártság okán) mindenkinek jót tesz, ha kimozdul kicsit otthonról. Reméljük, hogy ezzel a pár ötlettel segítünk egy kicsit abban, hogy megmozgassa magát a csapat.

Források és képek: care.com, activityvillage.co.uk, educatall.com, pixabay.com

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik az oldal, kövess minket

Facebook-on és az Instagram-on is!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?