Nagyvilág

Adventi ajándékozás a Föld körül

Az adventi időszak elején ismét Föld körüli útra indulunk. Azt fogjuk megnézni, hogy okvetlen meg kell-e várnunk a Szentestét, míg ajándékot bontogathatunk, vagy van-e esetleg valami kibúvó, és korábban is téphetjük a csomagolópapírt.

A whychristmas.com oldalán rengeteg adventi és karácsonyi hagyomány eredetét lehet olvasni, ebből szemezgetünk kicsit a téma kapcsán. Az is kiderül majd, hogy a magyar gyerekek szerencsések, hiszen spanyol vagy mexikói társaikkal ellentétben már december elején kapnak ajándékot.

Az ajándékozás hagyománya a három királyok látogatására emlékeztet. Ők vittek először ajándékot a kis Jézusnak: aranyat, tömjént, mirhát. Azóta persze a szokások tovább gazdagodtak a világ minden táján. Így ha a karácsonyi ajándékokról és azok kikézbesítéséről van szó, mindenféle apókra és anyókra kell bíznunk a karácsonyfa alá valót.

A legtöbb országban Szent Miklós, Santa Clause, Karácsony apó, vagy a Jézuska ténykedik ez ügyben, de például Spanylországban a napkeleti bölcsek, Olaszországban pedig egy Befana nevű, boszorka szerű télanyó visz ajándékot a gyerekeknek.

Befana seprűn érkezik, zsákkal a hátán a kéményen át, és a cipőcskékbe édességet és ajándékokat csempész annak, aki jó volt. Aki pedig rossz, az egy darab szenet, vagy virgácsot kap. Illetve sötét színű cukorkát, ha megesik a szíve a rosszalkodón. Mivel jó háziasszony, ki is seper, mielőtt elhagyja a házat és a kosszal együtt kisöpri az egész évben felgyűlt problémákat is. A család a közbenjárást egy pohár borral és ételmorzsákkal köszöni meg, ezt helyezik ki Befana-nak. Ez hasonló ahhoz az angol illetve ír szokáshoz, hogy a mikulásnak egy pohár cherry-t illetve egy pint Guinness-t tesznek a megtöltendő zoknik mellé a kandallópárkányra. A szánhúzó állatok is kapnak néha frissítőt, egy tálka tej formájában.

Apropó szánhúzó állat: Ha valaki azt gondolná, hogy a rénszarvasok fogata mindenhova elér, az téved. Ausztráliába legalábbis biztosan nem! Ott kicsit ráz a szán, ugyanis kenguruk fogata ugrál előtte.

44_papakanguro.jpg

Ahány ajándékhozó, annyiféle helyen kell keresni az ajándékokat. Európa nagy részén a gyerekek által kipucolt cipőbe vagy csizmába, de Olaszországban, Angliában, vagy az Egyesült Államokban a kandalló közelébe helyezett zoknikba teszik az ajándékokat. Hollandiában a télapó becsönget és előfordul, hogy az ajtóban hagyja a csomagokat. Persze mire az ajtót kinyitják, el is tűnik.

Sok országban a családnak, vagy a barátoknak szánt ajándékot a karácsonyfa alá teszik. Vannak országok, ahol szentestén csomagolják ki az ajándékokat, de az angolszász országokban Karácsony első napján reggel jön össze a család a fa alatt egy kis bontogatásra.

És akkor most lássuk az ajándékozás és bontogatás sorrendjét!

Mázlisták  a holland gyerekek, mert ők nyitják a sort december 5-én, mikulás estéjén. Mikulás napján ünnepel a legtöbb európai ország, köztük Magyarország is. Így mi is korán kezdhetünk örülni a szezonnyitó celofáncsomagnak.

Anglia, Amerika, Japán és még rengeteg más ország ahhoz a körhöz tartozik, ahol december 25-éig kell várakozni.

A katolikus országok gyerkőceinek kell a legtovább kitartaniuk. A legtöbb európai gyerek már rég megette a csokitélapót és elfelejtette a karácsonyi ajándékot, mikor a spanyol vagy éppen mexikói kollégáik megkapják őket. Ők január 6-án vehetik kézbe a meglepetéseket.

Tulajdonképpen november végétől kezdve január elejéig ünnepel a világ, és akár minden jeles napot megülhetünk. Miért is ne! Családjaink és barátaink körében bátran hivatkozzunk a „nemzetközi szemlélet fontosságára” és tegyük különlegessé a mindennapokat egy-egy mondvacsinált ünneppel. A karácsonyi várakozásokkal teli, vagy éppen annak kapcsán apátiába torkolló hétköznapok közé pont befér egy-egy hóbortos este, vagy szórakoztató program.

Így extra ajándékokra tehetnek szert a szemfülesek :), vagy ami még jobb: másokat is meglephetünk hol holland, hol spanyol stb. módra.

Forrás: blog.enfocamp.com, whychristmas.com, businessonline.it, wikipedia.org

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik az oldal, kövess minket

Facebook-on és az Instagram-on is!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?