Európa

Mit keres egy kakáló ember a betlehemben?!

Katalán kakáló figura

Beköszöntött az adventi időszak, már a Mikulás is itt járt, és se szeri, se száma a különféle karácsonyi visszaszámolós játékoknak és hagyományoknak, melyekkel a decemberi hónapban ütjük el az időt a Nagy Estéig.

Egy korábbi posztban már összefoglaltuk, hogy az ajándékhozó apókák és anyókák milyen sorrendben cikáznak a Föld körül, hogy mikor és hol ajándékozzák meg a gyerekeket. De arról eddig nem szóltunk, hogy rajtuk kívül másképp is ajándékhoz lehet jutni, ha a katalánokat vesszük, akkor ráadásul eléggé különös módon.

Szobatisztaság ide, emelkedett karácsonyi hagyományok oda, Katalónia környékén egy rendkívül fantáziadús megoldást találtak ki arra, hogy a gyerekek figyelmét lekössék az ünnepekig. Itt, a húsvéti „mit tojt neked a nyúl?” kérdés mintájára lehet ugyanis érdeklődni a gyerekeknél, hogy „mit tojt neked a… farönk?”.

December 8-ától ugyanis egy lábakon álló, takaróval betakart farönköt etetnek a gyerekek egészen szent estéig, amikor is azt addig ütögetik bottal, míg az kikakilja a sok-sok ajándékot.

A Tió de Nadal, magyarul a karácsonyi farönk mára már egy a boltokban is kapható, manó arcú, kb. 30 cm hosszú farönk, melyet a lakás egyik sarkába állítanak a családok a szeplőtelen fogantatás napján, vagyis december 8-án. Innentől kezdve kell gondját viselni a tió-nak, etetni kell és be kell takargatni pléddel, hogy Karácsony napján sok ajándékot tudjon kakilni. A hagyomány szerint, mielőtt a Tió de Nadal dalok éneklésébe és a farönk ütlegelésébe fognának a gyerekek, el kell vonulniuk a lakás egy másik pontjára imádkozni, ezután kell felszerelkezni a botokkal és kezdődhet az éneklés. Természetesen ez az az pont, amikor a szülők kisebb ajándékokat csempésznek a pléd alá, hogy valóban ott legyen a produktum a rönk popsijánál. A rönk csak kisebb ajándékokat képes kakilni, illetve édességet, diót, aszalt fügét, a nagyobb ajándékokat a napkeleti bölcsek viszik majd. Tió ajándékain ráadásul mindenki osztozik, nem személyre szóló, hanem közösségi meglepetéseket tojik.

79_cagatio.jpg

Számos Tió de Nadal dal létezik, itt most egy rövidebbet közlünk, alább pedig egy szösszenetnyi videó is látható:

79_tio_de_nadal.jpg

A hagyomány eredetére kevés magyarázatot találni, legalábbis, hogy miért épp egy farönk a különleges ajándékhozó, arról nincs szinte semmi információt. Viszont a székelés kapcsán van egy kapcsolódási pont ugyanis a nagyobb szükségleteit éppen elvégző paraszt figurája Katalónia és Valencia karácsonyi hagyományai között nagyon fontos szerepet kap. A caganer, vagyis „a Kakáló” még a betlehemes jeleneteknél is felbukkan, ráadásul több száz éves hagyományról van szó.

Spanyolországnak ezen a részén, ha betlehemes életképet állítanak fel, akkor nem csak a kis Jézus bölcsőjelenetét keltik életre, hanem a városkányi pásztorjelenet formájában mosóasszonyok, szövőnők, juhokat terelő pásztorok, vagy épp a napkeleti bölcsek is megjelennek. Ezek között a figurák között rejtik aztán el egy félreeső zugba a kakáló parasztot is, mely a betlehemes jelenetek egyik kedvelt alakja. Ráadásul mivel el van bujtatva, ragyogó alkalom a gyerekek számára, hogy megkeressék és leleplezzék.

De miért épp ebben a kényes szituációban levő, pucér fenekű ember lesz a legkedveltebb mellékszereplője egy magasztos betlehemi jelenetnek?

Néprajzkutatók szerint a figura cselekedetével a föld termékenységéhez járul hozzá, mely által a betlehem jövője a következő évre is biztosítva van. Továbbá az jó szerencsét és vidámságot hoz az emberek életébe, az egészséges testben lakozó egészséges léleknek pedig még nagyobb öröm így a karácsony. Ráadásul valamiképp össze is köti a nagyon emelkedettet a nagyon földi dolgokkal, így elengedettebb, megfoghatóbb, emberibb lesz az ünnep.

Ennek az életszemléletnek a jelentőségét az a népszerű katalán mondás is alátámasztja, hogy „Menja bé, caga fort i no tinguis por a la mort!, vagyis „Egyél jól, sz@rj rendesen és ne félj a haláltól!”.

Mindezt a katalán kisgyerekek már idejekorán megtanulják, mert még mesekönyv is készül számukra a témában, ahogy az fentebb látható.

Hogy mennyire fontos a caganer a katalán kultúrában, mi sem mutatja jobban, hogy pár éve ki akarták tiltani a figurát a közterületekről, merthogy tilos nyilvános helyen üríteni. Ez nagy közfelháborodást keltett, hiszen a caganer-nek semmi köze a modern emberek illetlen viselkedéséhez, így nem is lehet rá közszemérem-sértőként tekinteni.

Viszont alakját remekül lehet kereskedelmi célokra használni és híres embereket kakiló pózban ábrázolni, megfosztva ezáltal őket az őket körüllengő áhítattól.

Tehát akkor csak egészségesen, viccesen, lazán mindent! És ha a karácsonyi előkészületek alatt elfogna minket az idegesség, kireped a bejgli, ha kitúrják a gyerekek a titkos rejtekhelyről az ajándékokat, mikor feldől a fa, vagy kevésnek bizonyul a csomagolópapír, csak legyintsünk és mondjuk hangosan: „No para, don’t fos!”

Pardon.

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik az oldal, kövess minket

Facebook-on és az Instagram-on is!

Kapcsolódó cikkek:

Adventi ajándékozás a Föld körül

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?